Wednesday, 28 August 2013 14:11

O nama

Written by
Rate this item
(0 votes)

Travnička kultura je kroz dosadašnje djelovanje potvrdila svoje vrijednosti kroz različite ustanove, udruženja i društva građana, u kojima su svoje početne korake u karijeri napravili mnogi renomirani bosanskohercegovački slikari, glumci, muzičari, književnici...

Jedan od najvećih nosilaca kulturnog života grada Travnika proteklih godina bila je JU «Bosanski kulturni centar» p.o. koji je osnovan 1997.godine. Preseljenjem u novi prostor (bivša zgrada Doma Armije FBiH) krajem 2006.-te godine, te preregistarcijom naziva u JU «Centar za kulturu općine Travnik» p.o. Travnik uveliko su se, sa novim prostorom, obezbijedili bolji uvjeti i mogućnosti za rad i okupljanje većeg broja kulturnih subjekata.

Centar za kulturu se dijelom finansira iz budžeta općine Travnik i ostvaruje sopstvene prihode. Uz veliku pomoć u izdvajanju sredstava iz budžeta Općine Travnik i donacijom Raiffeisen Bank, uspjeli smo renovirati veliku salu.

 

Centralni prostor je velika sala (sa 400-tine sjedećih mjesta), koja svojom akustičnošću i prostorom može zadovoljiti potrebe održavanja i organiziranja programa u širokom rasponu - od izložbi, koncerata, promocija, sajmova, filmskih projekcija, tribina i okruglih stolova do uličnih hepeninga.

Djelatnost Centra za kulturu je potraga za novim modelima prezentacije, provođenja i promovisanja svih oblika kulturnih djelatnosti u općini Travnik, s ciljem edukativno-kulturološkog djelovanja u radu sa djecom i mladima, a njegujući i temeljne kulturne potrebe svih dobnih, socijalnih i nacionalnih struktura stanovništva, vodeći računa, prije svega, o kvalitetu.

Raznovrsnim programima – književnim i društvenim tribinama, scenskim, muzičkim, likovnim, filmskim programima, festivalima i smotrama, multimedijalnim i interdisciplinarnim projektima – nastojimo biti prepoznatljivi i poznati po svojoj otvorenosti i prilagođenosti novim tendencijama u kulturi.

S toga, Centar za kulturu je zasigurno jedna od vodećih kulturnih institucija sa sluhom, kreativnim potencijalom, te istrajna u namjeri da animira sve generacije umjetnika, posebno mlađe stvaraoce - da stvaralačke energije udruži i realizuje niz novih kulturnih projekata, akcija, manifestacija i festivala.

 

Programska djelatnost Centra za kulturu se uglavnom realizuje u velikoj sali (književni program i druge tribine, seminari i okrugli stolovi, javne prezentacije radionica, estradni nastupi, filmski, pozorišni, plesni i muzički programi, folklorni nastupi, izložbe likovnih umjetnika, prodajna galerija...), a sve u ovisnosti od sadržaja i uslova koje je neophodno obezbjediti za realizaciju pojedinih programa i projekata.

Centar za kulturu, po potrebi, realizuje programe i u prostorima drugih organizacija i institucija kulture, kao i na otvorenim prostorima - gradski trg, igrališta, dvorišta, kao i prostor Starog grada (tvrđava i kazamat) i sl.

Djelatnost Centra provodi se i kroz iznajmljivanje velike sale za svečanosti, skupove, obilježavanje godišnjica i sl., ali i kroz druge vidove, a u skladu sa registrovanom djelatnošću i Zakonu. 

Unutar Centra za kulturu djeluju slijedeća udruženja:

 - Muzičko društvo Travnik  i Puhački/Duvački orkestar

- KUD "Borac" , Orkestar i Hor KUD-a

- Plesni studio - Prijatelji djece "MAYA"

- Amatersko pozorište Travnik

- Tamburaški orkestar Centra za kulturu

- Foto klub "FOT" Travnik

- Gradski hor

- Humanitarna organizacija - Drugačija umjetnost "Alter Art" ...

Centar za kulturu u svom radu ima veliku podršku, odličnu saradnju i koordinaciju sa drugim kulturnim subjektima koje djeluju na području grada i općine Travnik kao što su: Zavičajni muzej Travnik, Udruženje likovnih stvaralaca Travnik, Gradska biblioteka, Bošnjačka zajednica kulture «Preporod», Hrvatsko kulturno društvo «Napredak» Travnik, Hrvatski kulturni centar iz Nove Bile, Udruženje književnih stvaralaca «Abdulvehab Ilhamija», zatim sa lokalnom omladinskim centrom «Centar za edukaciju mladih» Travnik, Osnovnom muzičkom školom Travnik, Udruženjem građana "Asocijacija mladih", kao i sa mnogim drugim udruženjima i organizacijama koje na neki drugi način, a kroz vlastite djelatnosti i izražaj, prezentiraju grad i općinu Travnik.

U realizaciji svojih programa Centar nastoji sarađivati sa brojnim kulturnim institucijama i organizacijama u zemlji ali i inostranstvu. Dakle, namjera nam je ostvariti dinamične međunarodne kontakte u oblasti kulture, sa institucijama i umjetnicima, kako bi se realizirali zanimljivi programi i projekti.

Read 3465 times Last modified on Wednesday, 28 August 2013 14:13
Super User

Nunc in turpis at purus vehicula lobortis at ut felis. Sed sit amet lacus lacus.

www.joomlart.com
More in this category: Vizija, misija i ciljevi »