Aktivnosti

Aktivnosti (11)

Written on: Monday, 09 September 2019 Published in Aktivnosti
Written on: Tuesday, 27 December 2016 Published in Aktivnosti

 

JU “Centar za kulturu općine Travnik”

 

o b j a v l j u j e:

 

JAVNI POZIV
za upis novih članova u sekcije Centra za kulturu

 


Pozivaju se zainteresirane osobe/lica da podnesu prijave za članstvo u sekcijama:

 

  • Tamburaški orkestar Centra za kulturu općine Travnik,

  • Ženski hor Centra za kulturu općine Travnik,

  • Dječiji dramski studio Centra za kulturu općine Travnik.

 

Prijave i informacije u JU “Centar za kulturu općine Travnik” ili putem telefona       030/ 511 - 907 do 01.02.2017. godine.

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

 

 

DJEČIJA PLANETA

 

 

 

Mali hor „Dječija planeta“ djeluje u sastavu UG Novi Dan i okuplja djecu uzrasta do 15 godina. Značajne nastupe, članovi hora, osim u Travniku, ostvarili su u programima festivala „Mali šlager“ i „Lino fest“ u Sarajevu.

 

2012. godine objavili su i CD dječijih pjesama pod nazivom „Zemlja dobrih ljudi“. Na CD-u su pjesme o BH gradovima, Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Jajce i naravno Travnik.

 

Trenutno Dječija Planeta djeluje kao umjetnička grupa i okuplja umjetnike iz različitih oblasti, a kao najnoviji produkt u 2016. objavljuju CD pjesama za djecu pod nazivom Bića iz priča.

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

 

 

 

POZORIŠTE TRAVNIK

 

 

Amatersko pozorište Pozorište Travnik osnovano je još 1954 godine i jedino je amatersko pozorište u BiH koje svoj rad nije prekidalo ni za vrijeme rata kada je izvelo 9 premijera. U poratnom periodu od 1996 – 2010.g. Pozoriše Travnik je imalo 48 premijernih izvođenja, od čega 26 za djecu. Organizirali smo međunarodni festival tetarskih grupa „Kaleidoskop“ u tri navrata 1997,98. i 99.g. finansiranom od strane austrijske vlade, u suradnji sa H.O. Alter Art bili smo suorganizator međunarodnog festivala „Dani adolescenata“, u suradnji sa H.O. Alter Art i Schlesische 27 iz Berlina, sa učesnicima iz Njemačke, Poljske, Italije, Srbije, Crne Gore i BiH, uradili smo predstavu „Hamlet landscape“ sa premijerama u Travniku i Berlinu, organizirali festival „Umjetnost radi umjetnosti“....Posebno se ponosimo serijalom za djecu „Djeca hitaju pjevove“ izvođenom u periodu od 1998 .do 2006.g. Svake godine serijal se sastojao od 16 emisija u kojima je učestvovalo godišnje oko 200 djece, plešući, pjevajući, glumeći, slikajući....U periodu od 2002.-2006.g. šezdeset tri (63) učesnika pripadao je populaciji odgojno zanemarene i zapuštene djece. Serijal je tako dobro prihvaćen od strane djece i roditelja da mo uspjeli animirati i roditelje za javni nastup kroz emisiju „Roditelji hitaju pjevove“.
Pozorište Travnik učestvovalo je na brojnim festivalima amaterskih pa i profesionalnih pozorišta. Ponosni smo vlasnici mnogobrojnih nagrada i priznanja. Sem velikog broja volontera-amatera, iz naših redova je izraslo petoro diplomiranih gumaca i dva producenta, a imamo još jednu studenticu glume i dva studenta produkcije na Akademiji scenskih umjetnosti. Svi oni odabrali su svoje zanimanje baš zahvaljujući svom radu na našim „daskama koje život znače“. Svi oni aktivno pomažu rad Pozorišta Travnik, radeći volonterski kao reditelji, glumci, voditelji radionica.

 

(Izvor: facebook pozorište travnik)

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

PLESNI STUDIO PRIJATELJI DJECE MAYA

 

 

 

P.S.MAYA djeluje na području SB KANTONA (BIH) dugi niz godina i ima za cilj okupljanje simpatizera plesne umjetnosti, isticanje njene vrijednosti i podizanje kulturne svijesti plesnog teatra.
Podijeljen je na plesnu školu i plesni studio uz raznosvrstan izbor plesnih stilova:
- jazz dance
- jazz ballet
- show dance
- theater dance

 

(Izvor: facebook plesni studio prijatelji djece maja)

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

 

 

UDRUŽENJE HUMANITARNA ORGANIZACIJA DRUGAČIJA UMJETNOST ALTER ART

 

 

 

Prostorije Udruženja „Humanitarne organizacije Drugačija umjetnost Alter Art“ smještene su u Centru za kulturu, a iste obuhvataju sobu za probe i muzički studio. Sobu za probe koriste bendovi iz Travnik i okoline.

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

MUZIČKO DRUŠTVO TRAVNIK

 

„Muzički društvo Travnik“ osnovano je 1881.godine pri DVD Travnik  i jedno od najstarijih muzičkih društvava u Bosni i Hercegovini. Poseban segment ovog društva je Limena glazba. Brojni su nastupi i gostovanja ovog društva i Bosni i Hercegovini. Osim u BiH, treba istaknuti gostovanja van granica naše države, Mađarska, Francuska, Crna Gora, Hrvatska...

 

Društvo uspješno organizuje „Smotru duvačkih-puhačkih orkestara BiH“.

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

KUD BORAC

 

 

 

Kulturno umjetničko društvo „Borac“ Travnik osnovano je i zvanično egzistira od 17.04.1975 godine. Cilj ovog društva je očuvanje i promocija folklorne baštine naroda i narodnosti BiH i susjednih zemalja, upoznavanje i druženje, stvaranje prijateljstava mladih i starih kroz igru i pjesmu i usvajanje svega vrijednog što je kulturna historija dala čovječanstvu.

 


Repertoar ansambla narodnih igara KUD-a „Borac“ Travnik

1.Muslimanska igra iz okoline Travnika (Bosna)
2.Hrvatske igre iz okoline Travnika (Guča Gora)
3.Srpske igre iz okoline Travnika (Vlašić)
4.Glamočko nijemo kolo
5.Linđo
6.Igre iz okoline Pirota (Pirot)
7.Igre begova i čočeka (Vranje)
8.Igre iz Makedonije
9.Plesovi iz Gorenjske (Slovenija)
10.Igre iz Slavonije
11.Bunjevačke igre
12.Igre iz Baranje (Tanec)
13.Šumadija
14.Crna Gora
15.Rugovo
16.Metohija
17.Plesovi sa Hvara

 

(Izvor: facebook kud borac travnik)

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

DJEČIJI DRAMSKI STUDIO CENTRA ZA KULTURU

 

 

 

„Dječiji dramski studio Centra za kulturu“ u svojim redovima okuplja djecu i mlade uzrasta do 18 godina. Članovi studija redovno nastupaju u programima Centra a ostavrili su saradnju i sa programom MESS-a.

 

Zapažena je predstava „Dječak kojij je tražio zmaja“ izvođena u više navrata pred travničkom publikom.

 

Written on: Friday, 23 September 2016 Published in Aktivnosti

 

ŽENSKI HOR CENTRA ZA KULTURU

 

 

 

U Centru za kulturu općine Travnik djeluje i „Ženski hor Centra za kulturu“. Repertoar hora je prilagođen potrebama Centra, tako da obuhvata starogradske, narodne i zabavne pjesme, sevdalinke...

 

„Ženski hor Centra za kulturu“ je, osim u Travniku, zapežene nastupe ostvario i u Ključu i Velikoj Kladuši. Posebno su ponosni na uspješno organizovanu „Smotru horova BiH – Travnik 2016“. Hor redovnu saradnju ostvaruje sa Tamburaškim orkestrom Centra za kulturu.